A bageleket évszázadok óta összekapcsolják a lengyel kulináris hagyományokkal. A történeti forrásokban azonban bagelek első említése egy arab szakácskönyből származik ,ahol ka’ak néven említik. 1610-től említik meg a zsidó települések krakkói pékeit, akik a gyermek születése érdekében bagelt, lengyelül bajgiel-t sütöttek.  

Bagelek megalkotásáról konkrét írásos dokumentum nincs, ezért csak egy szép legenda maradt fent egy bécsi pékről, aki a legelső bagelt sütötte III. Sobieski János, Lengyelország királya tiszteletére, az 1683-as bécsi csatában elért fényes győzelme okán. A bagel alakját a nyereg kengyelének formája alapján mintázta meg, így dicsőítve a Lengyel király lovas képességeit. III. János annyira megkedvelte ezután a bageleket, hogy Lengyelországba is népszerűvé tette. 

Ugyan a bagelek eredetét tekintve nincsen hitelt érdemlő bizonyítékunk, abban senki sem kételkedik, hogy ez a fajta „lyukas zsemle” rendkívül népszerű volt Lengyelországban, és csaknem 300 évig uralkodott a lengyel asztalokon, egészen az 1900-as évek elejéig, amikor a recept és bagel sütési hagyománya a tengerentúlra a zsidó pékekkel együtt emigrált. 

Az Egyesült Államokban és Kanadában a bagel teljesen új életet és karriert kezdett, mint egy hollywoodi filmben, Lengyelországban pedig szinte teljesen feledésbe merült, és csak távoli unokatestvére, a krakkói obwarzanek maradt fenn a lengyelek fejében.

A bagelek annyira megnyerték az amerikaiak és a kanadaiak szívét, hogy nemcsak ezer kis sütőipari vállalkozás jött létre, melyek szakosodtak a sütésükre, hanem az első ipari gyártósorok is, amelyek képesek voltak több ezret előállítani, és kielégíteni a fogyasztók növekvő étvágyát a helyi csemegeüzletekben. 


A bagel New York-i és az Észak-amerikai gasztrokultúra elválaszthatatlan elemévé vált a reggelijük során. Egy híres anekdota szerint a vasárnapi ügyeleteken a bagelek félbevágása következtében kialakult vágási sérülések miatt van a legtöbb dolguk a kórházi dolgozóknak.

A New York és Montreal lett a bagel reneszánsz bölcsője, ez a két város képviseli, a bagel készítés két iskoláját, hozzájuk nő fel nagyon gyors tempóban a Kalifornia stílusú bagelek is. 


A Best Bagel Basilicaban New York-i stílusban sütünk, de a téma minden szakértője tudja, hogy minden ország, és minden város megalkotja a sajátos bagel ízét, amelyet befolyásol a felhasznált liszt típusa (tulajdonságai a helyi gabonától és az őrlési technikától is függenek), a felhasznált víz, élesztő keménysége és tulajdonsága. Ha a bagelt nem ipari úton, hanem pontosan úgy, mint a Miénket, azaz kézzel, hagyományos receptek, tartósítószer és ízfokozók nélkül állítják elő, akkor az ízénék olyan jellegzetesnek kell lennie, hogy azt biztosan nem lehet összetéveszteni máséval.

A bagelek lassan meghódítják Budapestet is, az olyan kicsi, kézműves pékségeknek köszönhetően, mint a Best Bagel Basilica, ahol a legjobb minőségű bagelek iránti szenvedély, az autentikus és a hazai alapanyagok tisztelete és a szívből áradó vendégszeretet vár mindenkire, melyet minden általunk készített Bagelből kóstolhattok minden nap.