A Bagel olyan főtt, majd megsütött gyűrű alakú zsömle szerű péksütemény, mely Lengyelország zsidó közösségéből származik. Jiddisül a neve בײגל (beygl), lengyelül bajgiel. A kézműves bagelt a Best Bagel Basilicában mai napig autentikus módon kézzel formáljuk, melyet először rövid ideig vízben főzünk meg, majd készre sütjük. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha tészta belső. A bageleket gyakran különféle magvakkal szórják meg, így lehet Nálunk is kapni mák és szezámmagos bagelt, de elérhető már fahéjas és teljes kiőrlésű lisztből készített változat is. Fontos, hogy a Best Bagel Basilica bageljei mind vegán termékek, a főzéskor és a sütéshez sem használunk semmilyen állati eredetű segédanyagot.

A főtt, majd megsütött gyűrű alakú bageleket szokták „Lyukas zsidó zsömlének” is hívni és története több száz évre tekinthető vissza. Az első legkorábbi említése az 1200-es években egy arab szakácskönyvben volt, ahol ka’ak néven szerepel. Az igazán meghatározó megjelenése a bageleknek a 1600-as évektől a krakkói zsidó közösségben terjedt el, majd az 1900-as években elindult világkörüli hódító útjának, ahol New Yorkban majd Észak-Amerikában lett az egyik legnépszerűbb reggeli étel. További érdekes legendákat és részletes történetet a linkre kattintva olvashattok a bagelről. (Átlinkel a másik cikkre)

Minden városnak és minden országnak természetesen megvan a maga különleges Bagel receptje és stílusa, melyet nagyban befolyásolnak a helyi ízek, a búza liszt fajtája a víz minősége, de alapvetően a bagelek három város bölcsőjéből származnak, így megkülönböztetünk New York-i , montreáli és napjainkban feltörekvő kaliforniai bagel stílusokat.

A Best Bagel Basilicaban mi a New York-i stílust képviseljük, beletéve a bageljeinkbe a saját budapesti gasztrókultúránkat, szívünket és a lelkünket. 

Bageleink 100% vegán termékek, tartósítószerek és ízfokozók nélkül készülnek. A bageleket több fajta feltéttel is kérhetitek, de alapvetően a jó minőségű krémsajt határozza meg a Bagelek alap ízeit, melyet Nálunk vegán kivitelben is élvezhettek. A klasszikus füstöltlazacos, tonhalas, lekváros, tojáskrémes, avokadós bageleken kívül számos signiture saját receptek alapján készült terméket is kóstolhattok Nálunk, melyeket kiváló minőségű alapanyagokból készítünk, törekedve arra, hogy minél több hazai alapanyagot használjunk fel a hazai termelőktől.